Dina rättigheter som EU-medborgare

Som medborgare i ett EU-land har du lättnader när du ska förflytta dig till ett annat land inom EU. Reglerna underlättar även när EU-medborgare ska arbeta i ett annat EU-land. Denna informationen är hämtad från hemsidan Ditt Europa, där du också kan fördjupa dig i ämnet EU-medborgare i Europa.

 

·      Som EU-medborgare har du alltid rätten att söka jobb i ett annat EU-land

·      Du ska få samma hjälp av EU:s länders arbetsförmedlingar som ländernas egna invånare

·      Du har rätt till att stanna i det nya landet för att söka jobb och bli anställd

·      Du kan inte bli utvisad så länge du kan bevisa att du söker jobb och har en chans att hitta ett arbete

 

(Rätten att söka arbete, http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=459&langId=sv)

 

Som arbetstagare/arbetssökande har du rätt till bosättning i ett annat EU-land.  Värdlandet kan kräva att du som arbetstagare/arbetssökande från ett annat EU-land, ”migrerande arbetstagare från EU”, ska registrera sig som bosatt i värdlandet.

 

Som EU-medborgare och vistas i ett annat EU-land i upp till tre månader krävs endast giltigt nationellt id eller pass.

 

Vissa EU länder kräver att du anmäler din närvaro inom en rimlig tid efter ankomst. Du bör därför, innan du reser, höra med landets myndigheter[1] om vilken tidsfrist och villkor som gäller i landet, ska du stanna i landet under tre månader brukar detta inte vara ett krav.

 

Det ska inte kosta något att anmäla din närvaro och du behöver bara ditt id-kort eller pass. Bor du på hotell räcker det att du fyller i ett formulär, och sedan sköter hotellet resten.

 

I mycket speciella fall kan du bli utvisad från ditt nya land till hänsyn för den allmänna ordningen, folkhälsa eller säkerhet. Men om detta skulle inträffa måste landet bevisa att du utgör ett allvarligt hot.


Ska du stanna längre än tre månader i landet är det ett krav i de flesta EU-länder att du registrerar din närvaro. Detta gör du hos landets myndigheter, ofta hos kommunen eller polisen. För att få ut ditt registreringsbevis behöver du ett giltigt id eller pass. Registreringsbeviset intygar att du har rätt att bo i landet och på beviset står ditt namn, din adress samt registreringsdatum. Beviset utfärdas direkt vid registrering och kostar inte mer än ett id-kort för landets invånare. Beviset behöver inte förnyas, men eventuella adressändringar ska anmälas hos myndigheterna.

 

Anmäler du inte din närvaro, kan du i vissa EU-länder tvingas böta. Men du kan trots detta inte utvisas från landet av detta skäl.

 

Vissa EU-länder kräver också att du bär med dig din id-handling hela tiden under vistelsen. Skulle du då ha det hemma kan du också bli bötfälld, men du kan inte bli utvisad.

 

(Arbetstagare och pensionärer, http://europa.eu/youreurope/citizens/residence/worker-pensioner/rights-conditions/index_sv.htm)

 

När jag reser till Frankrike i sommar, vet jag inte hur länge jag ska arbeta, om det blir mer, eller mindre än tre månader. Allt beror först och främst på om jag får ett jobb, och hur lång tid jag har råd att klara mig utan, och om jag får jobb -hur länge varar det? Hur länge vill jag jobba? etc. Allt är osäkert, därför tänker jag vara på den säkra sidan genom att anmäla min närvaro hos en fransk myndighet.



 

 

 

 

 

[1] http://europa.eu/youreurope/citizens/residence/contact/index_sv.htm

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0