Vad har du för rätt till ersättning och försäkring vid arbete utomlands?

Socialförsäkring vid utlandsarbete

Innan du reser ska du anmäla din utlandsvistelse till försäkringskassan. Om du har rätt till förmåner under perioden i utlandet beror på anledningen till din utlandsvistelse och hur länge du planerar att stanna utomlands. Detta anmäler man genom att fylla i en blankett som hittar på försäkringskassans hemsida. För att kunna få ersättning från försäkringskassan måste vissa krav uppfyllas. När man ansöker om ersättningen ska du därför lämna några uppgifter som sedan bedöms om du ska få ersättning eller inte.

Tänk på att försäkringskassans servicekort/EU-kortet bara gäller inom EU och under kortare utlandsvistelser. Beställ det här:

http://www.forsakringskassan.se/privatpers/utomlands

 

Socialförsäkring vid arbete utomlands

Din socialförsäkring(samlingsbegrepp av olika trygghetssystem i samhället) varierar beroende på om du bor eller arbetar inom EU/EES/Schweiz eller utanför. Om du arbetar eller bor utanför EU/EES/Schweiz-området är det Sveriges nationella lagstiftning och, i vissa fall, socialförsäkringskonventioner som reglerar rätten till förmåner.*

 

* Vilka Svenska förmåner du kan ha rätten till utomlands, inom EU, som försäkrad i Sverige, enligt försäkringskassan:

·      Barnbidrag och andra familjeförmåner

·      Studiebidrag och extra studietillägg

·      Sjuklön och sjukpenning

·      Föräldrapenning

·      Tillfällig föräldrapenning

·      Sjukvård

·      Pension

·      Efterlevandepension

·      Arbetsskadeersättning

 

Som svensk medborgare behövs inget arbetstillstånd om du söker arbete i något annat EU/EES­land eller Schweiz än Sverige, vilket också gäller de flesta EU-medborgare. I dessa länder finns särskilda regler om samordning som skyddar arbetstagare som arbetar i olika medlemsstater och vissa andra persongrupper. Dessa regler säger att om du föreskrivs vid arbete i något av dessa länder, kan du behålla vissa tidigare intjänade rättigheter till socialförsäkringsförmåner, t.ex. olika pensioner. Som svensk arbetare i ett land kan du också ha rätt till de socialförsäkringsförmåner som finns i det land där du arbetar. Du kan också få rätt till att lägga ihop dina försäkringsperioder från flera länder du besökt för att få rätt till förmåner.

 

Dessa samordningsregler för socialförsäkring omfattas du av i följande länder:

 

·      Inom EU-länderna: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland,

Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Lettland,

Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal,

Rumänien, Slovenien, Slovakien, Spanien, Storbritannien

och Nordirland, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och

Österrike

 

·      Inom EES-länderna: Island, Liechtenstein och Norge. Samma

regler som för EES-länderna gäller även Schweiz.

 

 

Reglerna kan skilja något mellan EU-länder och ESS-länder och Schweiz.

 


För vem gäller socialförsäkringsreglerna?

 

Är du medborgare i en medlemsstat, inom EU/EES/Schweiz, och anställd, arbetssökande, egenföretagare eller studerande så gäller dessa regler huvudsakligen för dig. Reglarna riktar sig också mot statslösa eller flyktingar som är bosatta inom EU/EES/Schweiz.

 


Att tänka på innan utomlandsflytten

 

Om du under en längre eller kortare period ska arbeta eller flytta utomlands till ett annat EU/EES – land eller Schweiz, ska du i god tid före anmäla detta till Försäkringskassan, som också hjälper dig med eventuella intyg och blanketter du behöver för utlandsvistelsen.

 

(Om du bor, arbetar eller studerar utomlands, http://www.forsakringskassan.se/privatpers/utomlands/om_du_bor,_arbetar_eller_studerar_utomlands/!ut/p/b1/04_Sj9CPykssy0xPLMnMz0vMAfGjzOItjAx8nZwMHQ0sgg0sDDwtPSxd3SyN3B3NzYEKIoEKDHAARwNC-r30o9Ky9QqKMssSSwpSi4r1Skvyc3MS81KK9cP1o9B0O5oZGngaeoQYBvo5Bbl4m0IV4L)


Arbetande inom EU/EES eller Schweiz

 

Vid alla sorters arbete eller anställning gäller som huvudregel att du ska vara försäkrad i det land du arbetar och på de villkor som gäller i det landet.


Vid sjukdom

Du har inte längre rätt till sjuklön och sjukpenning i Sverige från den dagen du börjar arbeta i ett annat land inom EU/EES eller Schweiz. Du har istället rätt till motsvarande ersättning i arbetslandet. Reglerna ser inte riktigt likadana ut i EU/EES/Schweiz, bland annat förekommer andra arbetsgivarperioder, och vissa länder har både fler och färre karrensdagar(dagar du inte får sjukersättning). Du har lika stor rätt till sjukvård i arbetslandet som övriga medborgare. Därför ska du ta reda på vad som gäller just i det land där du ska arbeta, innan du reser.

 

Om du skadar dig i arbetet

Om du i ditt utlandsarbete skulle råka ut för en arbetsskada är det landets egna regler för arbetsskadeförsäkring som gäller. Även här skiljer sig reglerna mellan land till land, därför ska du ta reda på innan du reser, vad som gäller i just det landet.

 

Om du arbetar som aupair

Vid aupairarbete kan du omfattas av arbetslandets egna socialförsäkringsförmåner, om arbetet är jämställt med normalt avlönat arbete. Om ditt aupair arbete inte räknas som detta, kan du i vissa fall omfattas av de svenska försäkringsförmånsreglerna.  Under ditt arbete som aupair fortsätter vara försäkrad i det svenska försäkringssystemet, har du lika stor rätt till nödvändig vård som aupairlandets invånare. Glöm inte att ta med dig EU-kortet. För vidare information om försäkring vid aupairarbete kan du vända dig till försäkringskassan.



Arbetssökande inom EU/EES eller Schweiz


Är du arbetslös och söker jobb utanför Sverige, inom EU/EES eller i Schweiz kan du få svensk arbetslöshetsersättning under tre månader. Denna tid är möjlig att förlänga med ytterligare tre månader, om du söker arbete inom ett EU-land. Du måste, före avresan, uppfylla kraven för arbetslöshetsersättning i Sverige. Ansökan för detta görs hos IAF, Inspektionen för Arbetslöshetsförsäkringen, som utfärdar intyg för arbetslöshetsförsäkringen.

 

Blir du sjuk under din utlandsvistelse som arbetssökande, har du samma rätt som landets egen befolkning till nödvändig vård. Ta med dig det europeiska sjukförsäkringskortet (EU-kortet).

 

Som arbetssökande utomlands kan du ha rätt till svensk sjukpenning. För mer information om detta kan du vända dig till försäkringskassan.

 

(Om du bor eller arbetar utomlands, http://www.forsakringskassan.se/wps/wcm/connect/a80fc910-8b91-4bca-a4ff-203eb6d50cad/4015-Om+du+bor+och+arbetar+utomlands-201201.pdf?MOD=AJPERES)


Så gör jag:

Först och främst anmäler jag min utlandsvistelse hos försäkringskassan före avresa. Jag bör, enligt en anställd i försäkringskassans kundtjänst, uppfylla kraven för att få de flesta försäkringsförmåner, då anledningen till utlandsvistelsen är arbete i ett land inom EU.

 

Men jag är osäker på hur länge min utlandsvistelse blir, eftersom jag ännu inte har något jobb. Det är först jag får ett jobb som jag kanske kan tidbestämma längden på min vistelse utomlands, om inget oförutsägbart händer, eller att jag vill fortsätta mitt arbete längre än planerat.

 

Eftersom jag just nu planerar att flytta till arbetslandet, Frankrike, så ska jag besöka försäkringskassans kontor för att få ut de blanketter och intyg som krävs i min situation.

 

Jag ska också kolla med mitt försäkringsbolag, före avresa, vilka försäkringar som täcker olika händelser under min utlandsvistelse, om det t.ex. behövs några tillägg etc.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0