Vilka skatteregler gäller?

Oavsett hur länge du befinner dig i utlandet blir du aldrig av med ditt svenska medborgarskap, men det finns olika regler om vad som gäller din skattebetalning i Sverige beroende på tiden av din utlandsvistelse.  På Skatteverket.se kan man få bra information, men ett tips är att prata med någon från Skatteverket för att få en helhetsbild av allt som gäller.

 

Arbete inom Norden


Om du ska arbeta i ett annat nordiskt land (Danmark, Norge, Finland, Island) säger reglerna att du endast ska betala skatt i arbetslandet från första arbetsdagen. Dina socialavgifter betalas av din nordiska arbetsgivare i arbetslandet, där arbetsgivaren också ska höra hemma. Du ska uppge att du har haft inkomst och betalat skatt i ett annat nordiskt land i din svenska inkomstdeklaration.

 

Arbete utomlands kortare än 6 månader


Du ska då betala skatt på din utlandsinkomst i Sverige och din utländska skatt räknas av.


Sexmånadersregeln

 

Vid utlandsarbete i minst sex månader. Din inkomst är undantagen från beskattning i Sverige under följande förutsättningar:

·      Att inkomsten beskattas i arbetslandet enligt landets lagstiftning eller de skatteavtal som gäller

·      Att antalet dagar du vistas i Sverige inte överstiger 6 dagar per månad i genomsnitt under den period du vistas utomlands.

(Måste jag deklarera inkomsten i Sverige om den beskattats utomlands? http://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteinkomst/internationellt/arbetautomlands/utomlandskortareansexmanader.4.2a9d99b2110b7fcf5c080009233.html)

 

Hembesök får inte göras i början eller slutet av utlandsvistelsen. Du behöver inte enbart tjänstegöra i ett och samma land under denna period, utan denna regel gäller även om du arbetar i olika länder och för olika arbetsgivare. Det enda som avgör är att du beskattas i det land du befinner dig och arbetar enligt det landets lagstiftning eller det gällande skatteavtalet.

 

Storleken på skatteuttaget har ingen betydelse, men man måste betala inkomstskatt på sin lön. Ens skattefrihet omfattar endast den del av lönen som du betalar skatt på i utlandet.

 

Skatten du betalar på din kontanta lön i arbetslandet ska också innefatta skatt på sådana förmåner, t.ex. fri bostad, som du fått i utlandet (alltså inte sådana förmåner, utöver lönen, som du haft i Sverige) under samma period som du för lön.

 

Har du arbetat i två länder under denna period, men endast betalat skatt i det ena, ska du betala skatt på inkomsten från det andra landet i Sverige.

 

Du som skatteskyldig ska visa hur mycket skatt du betalat i utlandet. Det kan göras genom att t.ex. visa upp kvitto eller intyg från beskattningsmyndigheten i arbetslandet/arbetsländerna.


Ettårsregeln

 

Om man inte betalat skatt på din arbetsinkomst i arbetslandet kan man ändå få skattebefrielse i Sverige enligt ettårsregeln. Men ett krav är att du måste ha vistats och varit anställd i utlandet i minst ett år och du ska ha arbetat i ett och samma land.  Det krävs dessutom att skattebefrielsen beror på att bestämmelser i arbetslandet saknas, att arbetslandets lagstiftning tar bort inkomsten från beskattning eller p.g.a. avtal eller att särskilda beslut har tagits av myndigheter i landet. Om däremot skattebefrielsen i arbetslandet beror på bestämmelser i skatteavtal som Sverige ingått med i landet, gäller inte ettårsregeln.

 

Du ska som skatteskyldig kunna visa med intyg att du blivit skattebefriad i arbetslandet enligt ettårsregeln.


Får jag resa hem/göra kortare uppehåll från mitt utlandsarbete?

 

Sexmånadersregeln och ettårsregeln gäller om arbetet utomlands varit sammanhängande minst sex månader resp. minst ett helt år. Kortare avbrott för semester eller liknande i Sverige eller annat land än arbetslandet påverkar inte hur reglerna används.

Med kortare avbrott i Sverige menas sex dagar per månad, varje hel månads utlandsarbete kvalificerar till sex dagar, sammanlagt högst 36 dagar på sex månader eller 72 dagar på ett års arbete. Det är tillåtet att lägga ihop alla intjänade dagar och ta ut dem när som helst under utlandsvistelsen, utom i början och slutet av anställningen. Avbrottet i Sverige får inte överskrida 72 dagar per helt år om det är en och samma anställning.

Om du i din utlandsvistelse gör kortare uppehåll i ett annat land än Sverige, dvs. i tredje land, gäller följande: Med kortare avbrott för, semester, eller liknande i Sverige eller tredje land avses åtta dagar för varje hel månad som utlandsanställningen varar eller 96 dagar under ett och samma anställningsår.

Vid utlandsarbete förekommer det ofta att man arbetar på lördagar, och då får man kompensation i form av ledighet. Om man regelmässigt tillbringar ledigheten utanför arbets- landet, t.ex. i Sverige, bryts sexmånaders-/ettårs- regeln. Om utlandsvistelsen avbryts p.g.a. otillåtet uppehåll, men kraven för sammanhängande vistelse har uppfyllts fram till uppehållet, ska du tillåtas skattebefrielse för denna tid. Fortsätter du arbetet utomlands därefter vistelsen börjar en ny kvalifikationstid.


Vad händer om jag drabbas av sjukdom eller annan oförutsedd händelse under mitt utlandsarbete?

 

Om du skulle drabbas av en oförutsedd händelse som du själv inte kunnat råda för, och tvingas avbryta utlandsarbetet gäller fortfarande sexmånaders och ettårsregeln och din inkomst beskattas inte i Sverige, så kallat ”säkerhetsventilen”.  Detta gäller personliga händelser, t.ex. din egen sjukdom(lindrigare sjukdom som kan behandlas på ort och ställe avses inte), anhörigs sjukdom, och yttre händelser t.ex. strejk, krig etc.

 

Om halva tiden under din planerade vistelse har passerat, där du ska tillämpa sexmånadersregeln resp. ettårsregeln, så kan inte ”säkerhetsventilen” tillämpas annat än i undantagsfall.

 

Sjukpenning betalas ut av försäkringskassan, och omfattas inte av sexmånaders eller ettårsregeln. Få mer info om detta på avsnittet om försäkringar.


Deklarationsskyldighet

 

Alla dina inkomster ska som vanligt deklareras i Sverige, även om du blivit skattebefriad.  Trots att du är skattebefriad enligt sexmånaders- eller ettårsregeln, spelar detta inte någon roll.

 

Du måste lämna in upplysningar till skatteverket så att dem kan bedöma om sexmånaders- eller ettårsregeln gäller. Detta kan du göra under övriga upplysningar eller i n billaga till deklarationen.

 

Det krävs kvitto, intyg eller annan handling på att slutlig skatt tas ut i arbetslandet, för att sexmånadersregeln ska gälla.

 

Ska ettårsregeln gälla krävs det ett intyg från myndighet eller liknande. Detta ska visa att grunden för skattebefrielse i arbetslandet sammanfaller med kraven enligt ettårsregeln.


Obs! Lämna inte in ditt intyg på svenska om du ska arbeta utanför norden. Översätt det till landets egna språk eller till engelska.

 

Om du på grund av din utlandsvistelse, eller andra särskilda omständigheter inte har möjlighet att inkomstdeklarera i tid, kan du ansöka om att få lämna in den senare.


Arbetsgivaravgifter

 

Du som arbetare i utlandet omfattas vanligen av arbetslandets socialförsäkring och eventuella socialavgifter betalas där. För vidare information om socialförsäkring, se avsnittet om försäkringar vid utlandsarbete.

 

För vidare information kontakta Skatteverket.

(Ska du betala skatt i Sverige när du arbetar utomlands? -Sexmånadersregeln och Ettårsregeln, http://www.skatteverket.se/download/18.70ac421612e2a997f858000102105/33913.pdf)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0